Geoblog.pl    mamaMa    Podróże    Jestem w podróży...choćby tylko w głowie 2012    Portugalia korkiem stoi!
Zwiń mapę
2012
08
paź

Portugalia korkiem stoi!

 
Portugal
Portugal, Castelhana
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 4990 km
 
Korek tu, korek tam - torebka, saszetka, podkładka, kapelusz tu, a tam izolacja termiczna promów kosmicznych, płyty antywibracyjne w wagonach metra, uszczelki gaźników samochodowych.
Dęby korkowe rosną przez 25 lat, a potem się je goli. Od tego momentu co 9 lat, częściej nie wolno. Chociaż po tych 25 latach kora, a co za tym idzie i korek, nie są pierwszej jakości, butelki dobrego wina są zamykane korkami z dęba przynajmniej 40-letniego. Pół wieku czekania na korek! A tak się go dziurawi i do śmieci wyrzuca, nie zdając sobie sprawy, jaką ma za sobą np. portugalską procedurę.
Efektywny (bo ten nieefektywny znany był od dawna) sposób zamykania korkiem butelek odkryto pod koniec XVIII wieku, gdy wyprodukowano butelki smukłe (do tej pory były tylko pękate), w których przechowywano wino na leżąco, dzięki czemu korek był nieustannie nawilżany i nie przepuszczał powietrza w ogóle.
Po letnich zbiorach korkowa kora suszy się przez trzy miesiące, potem gotuje się ją w fabryce, co powoduje, że korek staje się elastyczny i gładki. Sprasowany, wysuszony, pokrojony w plastry, posortowany, czeka już na swoje przeznaczenie. Długotrwały, lekki, giętki, gazo- i wodoodporny, ognioodporny, nie przewodzący prądu, neutralny smakowo i zapachowo, nie zawierający substancji trujący, nie zmieniający swoich właściwości z biegiem czasu - Portugalia ma szczęście, że dęby korkowe lubią jej klimat. Ma szczęście i dobrze je wykorzystuje - jej produkcja korka przekracza połowę produkcji światowej.
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (4)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (8)
DODAJ KOMENTARZ
zula
zula - 2012-11-11 19:24
... ciekawostki !.
Z wielkim szacunkiem "podejdę" do korka z butelki portugalskiego wina .
 
danach
danach - 2012-11-11 21:16
Sardynia też produkuje korek chociaż nie w takich ilościach ale drzewo jest po okorkowaniu czarne.
A Portugalia produkuje 70 % aż !!!!!
 
BPE
BPE - 2012-11-12 09:19
ciekawe....ciekawe....
 
marianka
marianka - 2012-11-12 12:59
Podobne rzeczy słyszeliśmy w Tunezji, gdzie cała północ też jest bardzo 'korkowa'. Niestety tylko martwią się bardzo o to, że coraz więcej butelek zamykanych jest korkiem syntetycznym.
 
BoRa
BoRa - 2012-11-12 22:00
Pozyskiwanie i produkcja korka jest bardzo dokładnie omawiana przez Wojciecha Cejrowskiego w jednym z odcinków Boso przez świat - polecam jako uzupełnienie wpisu MamaMa,
 
mirka66
mirka66 - 2012-11-26 08:36
Drzewa korkowe rosna tez w Hiszpanii i Maroku.Po zdjeciu zewnetrznej warstwy z tych drzew tzw.korka, dopiero po 10 latach mozna znow z tego samego drzewa zdjac korek.To szmat czasu i pewnie dlatego stosuje sie plastikowych korkow.A drzew korkowych jest coraz mniej.
 
pijaczek z doswiadczeniem po wypiciu butelki porto
pijaczek z doswiadczeniem po wypiciu butelki porto - 2012-11-30 19:39
OJ;OJ wszyscy o korkach ale niestety nikt o winie a jaka szkoda, czy ktos obwachal korek po otworzeniu butelki, jakiz to cudowny zapach nawet wtedy kiedy butelka juz pusta i chcialoby sie obwachac drugi korek gdyby tak nozki niosly matka ziemi sie tak szyko nie obracala
 
ANJ0
ANJ0 - 2012-12-06 12:14
boska portugalia,kocham!!:)
 
 
mamaMa
Anna M
zwiedziła 12.5% świata (25 państw)
Zasoby: 877 wpisów877 3598 komentarzy3598 9996 zdjęć9996 1 plik multimedialny1