Deutsche Kinemathek – Muzeum Filmu i Telewizji
Archiwum filmowe zajmujące się niemieckim i międzynarodowym dziedzictwem filmowym.
Fundacja, która dokumentuje historię filmu i telewizji. Zbiera i dba o cenne materiały, promuje wystawy, publikacje i ofertę pedagogiczną, festiwale filmowe (m.in. Berlinale) i inne wydarzenia. Jej głównym zadaniem jest archiwizacja, rekonstrukcja, restauracja i digitalizacja filmowo-historycznego materiału. Posiada około 26 tysięcy tytułów w swojej kolekcji. Każdego dnia, gdzieś w świecie, pokazywany jest jakiś tytuł z jej kolekcji. Najczęściej „Drei Haselnüsse für Aschenbrödel” czyli „Trzy orzeszki dla Kopciuszka”.
Najpierw 6 kwietnia 1962 roku zarejestrowano stowarzyszenie, później 1 lutego 1963 uroczyście otwarto Deutsche Kinemathek w Akademii Sztuk Pięknych. Kamieniem milowym były dwie zakupione przez berliński senat kolekcje Alberta Fideliusa i reżysera Gerharda Lamprechta. Od września 2000 roku muzeum filmowe swoje stałe miejsce znalazło przy Potsdamer Platz, w centrum Sony. Z powodu planowanego remontu kompleksu za dwa dni, czyli 31 października 2024 roku, muzeum zostanie zamknięte i przeniesione do niedaleko stąd położonego E-Werku, czyli stacji elektroenergetycznej. Udaje się nam zobaczyć iluzjonistyczny świat, którego egzystencja jest dziełem ludzkich głów i wyobraźni. Wspaniale prezentowane obiekty, filmy, twarze, wielcy twórcy i niesamowici aktorzy. Niezapomniane filmowe momenty, stroje, kreacje, zaklęte w kadrze sceny, wyrazy twarzy, futurystyczne projekty, a wszystko w lustrzanym odbiciu ścian i podłóg. Pierwsze kroki to stąpanie po tafli szkła, która wielokrotnie odbija filmowe sceny zamieniając je w niekończące się obrazy, osaczające, wciągające, pozbawiające gruntu pod nogami, odrywające od rzeczywistości, przecinające wiążące nas z nią połączenia. Przeogromna historyczna przestrzeń ludzkiej kreatywności, ten świat, w który kto z nas nie lubi się zatapiać siedząc wieczorem na kanapie, albo w kinowym fotelu. Otwarte szeroko oczy, zaaferowana głowa, fascynacja, którą przerabia się w magisterskich i doktorskich pracach, w krytykach i opiniach, na festiwalach i pokazach, dyskusjach i czasopismach. Oby tej kolekcji nigdy nic złego się nie przytrafiło i oby zawsze była dla nas dostępna.
Deutsche Kinemathek
Museum für Film und Fernsehen